Tandblekning hemma med huskurer

Det finns många sätt att bleka tänderna på, bland sägs det att man kan genomföra en tandblekning hemma med hjälp av vissa huskurer. I så fall slipper man köpa ett tandblekningskit och istället kan man bara  taga vad man haver hemma i skafferiet. Frågan man då ställer sig, fungerar det verkligen att bleka tänderna med hjälp av huskurer?

De flesta produkterna som säljs idag på den svenska marknaden är testade och säkra att använda. Det finns till och med EU-beslut på att tandblekning för hemmabruk inte får innehålla för höga halter av väteperoxid. Därför torde tandblekning hemma vara säkert att använda.

Men om man ändå vill testa att bleka tänderna hemma med hjälp av huskurer, vilka alternativ finns då tillgängliga? Det vanligaste tandblekning hemma med huskurer är kol, koksolja och bikarbonat. Dessa har vi valt att skriva lite extra om.

Snabbmeny:
Tandblekning med kol
Tandblekning med bikarbonat
Tandblekning med kokosolja
Risker med huskurer som tandblekning

Huskurer-tandblekning-jämförelse

Tandblekning hemma med kol

Ett av sätten man kan bleka tänderna på med huskurer är genom att använda aktivt kol. Själva grunden till varför aktivt kol skulle fungera till att bleka tänderna hemma är för att det aktiva kolet filtrerar bort skadliga och smutsiga ämnen. 

Aktivt kol används bland annat när man tillverkar brännvin och sprit, då filtrerar man spriten genom det aktiva kolet för att rena brännvinet. Detta för att filtrera bort eventuell finkelolja som kan bildas när man bränner sprit, detta smakar illa och är skadligt för kroppen. Det aktiva kolet suger åt sig detta och renar spriten.

Hur bleker man tänderna hemma med kol?

Man köper en burk med aktivt kol, burken innehåller kol i pulverform. Man tar burken med det aktiva kolet och applicerar detta på tänderna, sedan borstar man tänderna blandat med vatten och utför samma rörelser på tänderna som när man borstar med tandkräm.

 

Huskurer-kol

Vi rekommenderar inte denna metod

Vi rekommenderar inte tandblekning med aktivt kol då det kan skada tandens emalj. Bäst är att välja något av de säkrare metoderna och bleka tänderna med hjälp av en tandblekningsskena, med tandblekningsstrips eller med en tandblekningspenna.

Tandblekning hemma med birkarbonat

Ett av de tre sätten att bleka tänderna med huskurer är genom tandblekning med bikarbonat. Bikarbonat är ett ämne som bland annat finns i bakpulver och används vid bakning. Bikarbonat har mycket bra effekt vid jäsning när man bakar bröd och används med fördel vid bakning. 

Bakpulver innehåller bikarbonat och därför fungerar även det att använda bakpulver när man bleker tänderna hemma, men man måste då använda en större mängd. 

När man använder bikarbonat som metod för tandblekning slipar man emaljen vilket gör att de slipar bort missfärgningar från emaljen. 

Tandblekning-med-bikarbonat

Hur bleker man tänderna hemma med bikarbonat?

När du ska bleka tänderna med bikarbonat eller med bakpulver för att uppnå ett vitare leende, och slipa bort missfärgningar gör du på följande vis: 

1. Blanda ca 0,5 matsked bakpulver eller bikarbonat (vi rekommenderar bikarbonat) i en skål och tillsätt en mängd vatten. Därefter vispar du runt i skålen tills innehållet har blivit lite fastare och ungefär liknar samma konsistens som tandkräm. Nu är själva blekningsmedlet färdigt.

2. När du har blandat färdigt bakpulvret eller bikarbonatpulvret i en mängd vatten till en bra konsistens, tar du en tandborste och applicerar ungefär samma mängd av den egentillverkade tandblekningen på tandborsten som när du borstar tänderna.

3. Nu borstar du tänderna med bikarbonaten i ungefär två minuter. Denna process bör upprepas ca 1-3 gånger per månad för att slipa ner emaljen och ta bort eventuella missfärgningar på tänderna.

Att tänka på när man bleker tänderna med bikarbonat

Denna process är som tidigare nämnt bra att upprepa max 3 gånger per månad för att vidhålla ett vita tänder, men tänk på att inte överskrida denna rekommenderade anvisning då du kan förstöra emaljen.

Vissa recept innehåller även väteperoxid som bland annat används vid tandblekning. Väteperoxid går att köpa på apoteket och flera som rekommenderar tandblekning med bikarbonat råder att använda det i blandningen med bikarbonat och vatten. Vi anser att du bör vara försiktig med väteperoxid då det kan framkalla ilningar i tänderna och ibland även fräta på tandköttet.

Om du vill prova att använda väteperoxid i din egentillverkade tandblekning med bikarbonat eller bakpulver bör du konsultera med en tandläkare för att fastställa om de anser att du bör använda väteperoxid.

Om man vill bleka tänderna med bikarbonat är det fritt fram att prova och det fungerar ganska bra, men bäst anser vi ändå är att bleka tänderna hemma med ett tandblekningskit från Dentaworks, Whiteone Dentway eller Beconfident,  

Tandblekning hemma med kokosolja

Ett till sätt som finns tillgängligt om man vill bleka tänderna hemma med huskurer är genom att använda en olja vid namn kokos olja som framställs från kopra som är det vita innehållet från en kokosnöt som är torkat. Från kopran utvinner man kokosolja.

Tandblekning med kokosolja är en metod som man genom munsköljning ska rengöra de missfärgade tänderna. Det ska vara innehållet i kokosoljan med sina antioxidanter och vitaminer som sägs bleka tänderna. 

Denna typ av tandblekning kallas för oil pulling och ska då dra ut gifter och bakterier ur munnen och rensa bort lättare tandsten även kallat plack. Detta hjälper tänderna på fler sätt än att bleka dem, det ska även ha en positiv effekt på tand, tandkött och skapa en bättre munhälsa i stort.

 

Huskurer-med-kokosolja

Hur bleker man tänderna hemma med kokosolja?

När man bleker tänderna med hjälp av kokosolja eller oil pulling som det också kallas, då munsköljer man munnen med denna olja för att rengöra tänderna från toxiner och skadliga bakterier.

Innan du går och lägger dig på kvällen tar du ungefär en matsked kokosolja och stoppar in den i munnen. Du sköljer sedan med kokos oljan i cirka 10-20 minuter, vispa gärna runt den med tungan så att den täcker alla tänderna. 

Denna metod är inte lika bra som bakpulver eller bikarbonat, men den är skonsammare mot tänderna då den inte slipar ner emaljen.

Att tänka på när man bleker tänderna med kokosolja

Den trögflytande kokosoljan kan vara lite seg i början, men eftersom man är varm i munnen kommer den att lösas upp bättre när du vispar runt den i munnen och täcker tänderna med kokosoljan.

Denna metod kommer sannolikt inte att hjälpa dig att uppnå ett särskilt vitt leende då det inte finns särskilt mycket tester som tyder på att det skulle göra tänderna vita.

Metoden är dock är skonsam mot tänderna och skadar inte att testa om det fungerar, följ då gärna tidigare instruktioner för bästa möjliga resultat.

Bör man bleka tänderna med huskurer?

Vi anser att man inte bör bleka tänderna med huskurer, om man ändå vill prova tandblekning med huskurer bör man konsultera med sin tandläkare för att vara på den säkra sidan. Huskurer för tandblekning uppnår inte särskilt bra resultat och med vissa metoder även skadar tandens emalj, detta kan då betraktas som en hälsorisk. 

Det finns ingen forskning på att dessa metoder gör tänderna vitare, detta beror förmodligen på att det inte finns någon orsak till att genomföra forskning på detta området. Det är helt enkelt inte viktigt och det finns redan metoder för tandblekning som faktiskt fungerar och som är helt säkra att använda. 

Tandläkare brukar inte rekommendera huskurer som tandblekning just för att det inte finns någon forskning i ämnet och eftersom det inte finns evidens kan en tandläkare utifrån sin yrkesroll inte rekommendera något sådant som man inte helt säkert vet gör tänderna vitare och att det dessutom kan finnas en hälsorisk med att tillämpa metoderna.

Om du är osäker på hur tandblekning fungerar och vilka risker det kan få med sig, läs då mer på 1177 vårdguiden om tandblekning.

Fördelar:

Nackdelar:

Vilka metoder rekommenderar ni?

När det kommer till tandblekning hemma finns det några metoder som är säkra och garanterat fungerar för de flesta. Det finns bland annat tandblekningskit, tandblekningsstrips och tandblekningspennor. Vad dessa alla metoder har gemensamt är att de alla innehåller ett slags blekmedel som bleker tänderna, tar bort dina missfärgningar och till och vid ett flertal användningar även vitare än din grundfärg. 

Huskurer kan aldrig bleka dina tänder vitare än din grundfärg utan endast eventuellt slipa ner emaljen och polera bort missfärgningar som uppstått med år av kaffe, rött vin eller tobak med mera.

Vi rekommenderar därför inte huskurer vid tandblekning utan istället något av de ovan nämnda alternativen. Vi bestyrker rekommendationen om man vill bleka tänderna vitare än sin grundfärg eftersom det annars inte överhuvudtaget fungerar med huskurer. Nedan kan du se tre startkit för tandblekning som vi rekommenderar och som fungerar.

Populäraste tandblekningen Hemma

Tandblekning Dentaworks

499kr

Tandblekning White One

599kr

Tandblekning Beconfident

499kr